fbpx
10 Social Media tools voor kleine bedrijven

10 Social Media tools voor kleine bedrijven

Als je een kleine bedrijf hebt, is er één ding wat je waarschijnlijk niet hebt en dat is tijd. Je wil niet veel tijd besteden om te leren hoe je de beste tools kunt gebruiken om jouw doelen te bereiken.

Aangezien mijn bedrijf zich focus op Online Marketing, Social Media en Webdesign, vind ik het interessant en leuk om de beste tools te uit te zoeken en dit toe te passen. In dit artikel bespreek ik een aantal hulpmiddelen, die ik aan kleine bedrijven zou aanbevelen. Natuurlijk is elke situatie uniek, dus ik raad aan dat te kiezen dat bij jou past en werkt. In dit artikel ga ik niet bespreken hoe je een Social Media platform moet creeren. Ik ga ervan uit dat je al op diverse platformen zit, zoals Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram. Ik ga er ook van uit dat je een website hebt met een blog. Een grote voordeel van posten op Social Media is, dat je traffic kunt creeren naar jouw website en laten zien dat jij een expert bent in jouw vakgebied.

Social Media strategie
Wat wil je te bereiken met Social Media? Wat is je doel? Deze vragen moet je stellen voordat je op zoek gaat naar de Social Media platform die bij jou past. Het heeft geen zin om sociale platform te hebben als je niet weet wat je wilt of welke doelgroep je wilt bereiken. Een goede Social Media strategie kan jouw bedrijf en/of aanbod diensten in de spotlights zetten. Begin dus met het schrijven van een strategisch marketingplan.

Marketing tools
Om jouw Social Media- en Marketingactiviteiten te laten slagen en te monitoren, heb je tools nodig. Zoals:

  • Web analyses
  • Social Media schedule
  • Beveiliging en wachtwoordbeheer
  • E-mail reclame
  • Lead generation
  • Contentmarketing

Neemt dit op in je strategisch marketingplan.

Social Media Management Tools
Dit zijn tools die je kunt gebruiken voor het beheer van diverse Social Media platformen. Het helpt al je sociale profielen te monitoren. Door de rapportages die er uit voortkomen kun je zien of je goed bezig bent. Dit zijn enkele tools die je kunt gebruiken om in te plannen en te monitoren: Buffer, Hootsuite en Crowdfire. Uiteraard zijn er ook andere management tools die je kunt gebruiken.

Google Analytics
Als je een website of een blog hebt, is het zeer waarschijnlijk dat Google Analytics hebt geïnstalleerd. Mocht dit niet zo zijn, dan zou je dit moeten doen. Google Analytics is een gratis analytics tool voor bedrijven. Dat betekent dat het niet alleen vertelt hoeveel hits je op jouw website hebt, het vertelt je hoeveel daadwerkelijke bezoekers je hebt, waar ze vandaan komen, hoe lang ze op jouw website blijven, waar ze vandaan komen en nog veel meer. Google Analytics is een must voor bedrijven.

Bitly
Bitly is een URL-verkorter. Het is een gratis webdienst waarmee je links of webadressen kunt inkorten tot ’bitlinks’ (dit zijn korte links). Het mooie van bit.ly is dat het veel wordt gebruikt en fantastische analyses geeft. Dit betekent dat je kunt zien hoe vaak op een link in een tweet is geklikt en welke netwerk ze gebruiken.

Content
Een van de belangrijkste lessen voor bedrijven als het gaat om het gebruik maken van een sociaal netwerk is dat niet alles draai om “ik”. Als je alleen content deelt jezelf, mis je het punt van sociaal netwerk. Het gaat namelijk ook om het delen van de inhoud van andere mensen. Mensen zullen eerder in je investeren als je in anderen investeert, vooral als je hun content deelt.

MailChimp
MailChimp een handige en professionele web-programma waarmee je nieuwsbrieven kunt maken en versturen. Het is gebruiksvriendelijk, gratis en  makkelijk om nieuwsbrieven aan te maken en te verzenden naar jouw contacten. Je kunt ook een inschrijf formulier op je website te plaatsen, zodat men zich kan inschrijven voor een mailing lijst. Hoewel veel van de functies gratis zijn, moet je upgraden als je meer en specifiek wilt verzenden naar meer dan 2000 abonnees. De prijzen zijn zeer redelijk, dus zou dit geen probleem moeten zijn.

Wachtgenerator LastPass
Hoeveel websites en applicaties gebruik je die een wachtwoord vereisen? Hoe onthou je het wachtwoord? Gebruik je hetzelfde wachtwoord voor alles of zelfs voor een paar? Met zo weinig tijd tot ons beschikking, is het soms te gemakkelijk om veiligheid te waarborgen. LastPass bied je de hoogste beveiliging voor al jouw sociale netwerken en je hoeft nooit meer dan één wachtwoord te onthouden. Ik raad het je zeker aan. Bovendien is het een stuk eenvoudiger dan je zou verwachten.

Ik weet dat veel mensen hetzelfde wachtwoord gebruiken op al hun sites, maar wat als een hacker dat wachtwoord in handen krijgt? Het betekent dat ze toegang kunnen krijgen tot al jouw accounts. Het wachtwoord van jouw e-mailaccount is misschien wel het belangrijkste, want als een hacker toegang zou krijgen tot jouw e-mailaccount, kan hij het wachtwoord van al jouw accounts opnieuw instellen. LastPass kun je gebruiken op je brower of op jouw mobiele apparaat. Nadat een wachtwoord hebt ingevoerd, vult LastPass automatisch al jouw gebruikersnamen en wachtwoorden in, zodat je ze nooit meer hoeft te onthouden.

Gratis weggeven
Als klein bedrijf wil je verkopen aan jouw klanten. Nu wil ik je vragen om een ​​deel daarvan gratis weg te geven. Ik weet dat dit gek klinkt, maar het werkt. Onthou dat één van de gouden regels van Social Media marketing niet is om de hele tijd over jezelf te praten. Als je inhoud van andere mensen deelt, bouw je niet alleen relaties op, maar ook vertrouwen. Gratis dingen weggeven is onderdeel van contentmarketing en naast het opbouwen van vertrouwen, laat dit ook mensen zien dat je een expert bent in jouw vakgebied.

Met zoveel mensen en bedrijven op Social Media is het belangrijk om te laten zien wie je bent en dat je de moeite waard bent om mee te praten, dat je het waard bent om zaken mee te doen? Door dingen gratis weg te geven – kun je dit laten zien.

Een van de makkelijkste manieren om dingen weg te geven, is door een e-book te maken. Als je bijvoorbeeld een fashionista bent, waarom zou je dan geen tips voor mensen maken om te downloaden? Als je een healthcoach bent, waarom maak je dan geen e-book met tips om gezond te blijven? Het type e-book hangt af van het soort bedrijf dat je beheert, dus denk eens na over wat jouw klanten zouden willen. Wanneer mensen jouw e-books downloaden of lezen, kun je ze binnenkort spreken en hopelijk zullen sommige hiervan klanten worden.

Facebook Marketing
Als je aan de slag wilt gaan met Facebook campagnes, zou je Facebook Insights moeten gebruiken. Nuttige functie van deze tool is dat het je kan helpen het gedrag van jouw klanten te begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld een planning maken op basis van het tijdstip of de dag van de week dat jouw klanten het meest actief zijn op Facebook.

Via Paginastatistieken kun je meer informatie opdoen over welke berichten de meeste en minste betrokkenheid opleveren, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over welke inhoud het beste werkt op je pagina. Deze resultaten helpen je bij de ontwikkeling van je doelgroep en zorgen dat meer mensen met je bedrijf in contact komen via je Facebook-pagina. Je kunt zelfs de activiteiten van jouw concurrenten op Facebook volgen.

Google Alerts
Google Alerts is een gratis service van Google dat automatisch de laatste relevante Google-resultaten op basis van je zoekopdracht doorstuurt naar het opgegeven e-mailadres. Je kunt dit gebruiken om onder andere op de hoogte te blijven:
– van de nieuwste trends
– wat er over jou geschreven wordt
– online reputatie van je bedrijf
– concurrenten volgen

Tot slot:
Mocht je nog vragen hebben of Social Media willen toepassen voor je bedrijf, maar weet niet hoe dit te doen? Ik kan je daarbij helpen. Stuur een mail naar incontekx@gmail.com