25 juli 2024
Als je aan jouw zomervakantie begint, onthoud dan dat het beschermen van jouw digitale voetafdruk net zo belangrijk is als het beschermen van jouw fysieke bezittingen.
Of je nu afreist naar exotische oorden of een roadtrip dichter bij huis maakt, vergeet niet dat cyberveiligheid een essentieel onderdeel van je (reis)checklist moet zijn.
In deze blog geven we enkele tips over cyberveiligheid, om te voorkomen dat jij tijdens jouw vakantie slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Door deze essentiële reistips te volgen, kun je genieten van een veilige en zorgeloze zomervakantie.
Tips om tijdens jouw zomervakantie cyberveilig te blijven
Als het gaat om cyberveiligheid tijdens het reizen, is het essentieel om proactief te zijn en waakzaam te blijven. Van het uitschakelen van apparaten wanneer ze niet worden gebruikt tot het vermijden van openbare Wi-Fi en het gebruik van Apple Pay in plaats van je creditcards meenemen. Deze tips zullen je helpen potentiële risico's een stap voor te blijven.
Laten we erin duiken en jouw zomer cyberveilig maken!
1. Wees voorzichtig met openbare WIFI
Openbare Wi-Fi netwerken zijn vaak niet goed beveiligd. Cybercriminelen kunnen hun eigen netwerk opzetten, met soms zelfs sterkere internetverbindingen dan het officiële netwerk. Als je verbinding maakt met een gevaarlijk netwerk, loop je het risico dat jouw gegevens worden bijgehouden en mogelijk worden verzonden naar phishing-websites die tot doel hebben jouw inloggegevens te stelen.
Om te voorkomen dat je verbinding maakt met het verkeerde netwerk, is het altijd de moeite waard om bij het personeel van de locatie waar je verbinding wil maken met Wi-Fi te informeren naar de juiste gegevens. Vermijd toegang tot gevoelige informatie, zoals je bankrekening, terwijl je verbonden bent met een openbaar netwerk.
2. Bescherm jouw apparaten - schakel tweefactorauthenticatie (2FA) in
Zorg ervoor dat al jouw apparaten zijn beveiligd met een wachtwoord. Dit maakt het moeilijker voor iemand om toegang te krijgen tot jouw gegevens als jij je mobiel of laptop kwijtraakt of als dit wordt gestolen. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden.
Een sterk en complex wachtwoord is de basisverdediging tegen cyberaanvallen. Tweefactorauthenticatie (2FA) voegt een extra beveiligingslaag toe door een extra verificatiestap te vereisen, zoals een vingerafdrukscan of een unieke code die naar uw mobiele apparaat wordt verzonden.
3. Update jouw software
Zorg ervoor dat al jouw apparaten over de nieuwste softwareversies beschikken voordat je op vakantie gaat. Updates bevatten vaak beveiligingspatches die bescherming bieden tegen kwetsbaarheden.
4. Wees op je hoede voor social media
Bescherm je persoonlijke informatie. Deel niet te veel op social media. Het plaatsen van je vakantieplannen, locatie en foto's in realtime kan ongewenste aandacht trekken. Cybercriminelen kunnen deze informatie gebruiken voor phishing aanvallen of zelfs fysieke inbraken. Deel je herinneringen nadat je thuis bent gekomen en niet als je op vakantie bent. Mocht je toch berichten of foto's willen posten, overweeg dan om de toegang van jouw social media-apps te beperken. Je kunt bijvoorbeeld ook de geolocatie uitzetten.
5. Gebruik een VPN
Een VPN (Virtual Private Network) is essentieel voor het tot stand brengen van een veilige verbinding met een ander netwerk via internet. Het codeert jouw IP-adres en gegevens, waardoor het voor hackers moeilijk wordt jouw informatie te onderscheppen. Openbare Wi-Fi-netwerken zijn beruchte hotspots voor cybercriminelen, dus wees alert voordat je verbinding gaat maken.
6. Maak een back-up van jouw gegevens
Maak voordat je vertrekt naar jouw vakantiebestemming een back-up van de gegevens op je apparaten. Het laatste cyberveiligheidsprobleem dat je wilt voorkomen, is data verliezen tijdens het reizen of op vakantie. Maak regelmatig een back-up van jouw gegevens naar een cloudopslagservice om gegevensverlies te minimaliseren, inclusief unieke vakantie en familiefoto's. Overweeg het gebruik van zowel fysieke back-ups (zoals een externe harde schijf) als cloudopslag om ervoor te zorgen dat je meerdere kopieën van jouw belangrijke gegevens heeft. Als je apparaten worden gestolen, heb je toegang tot gegevens vanuit de cloud.
7. Houd je bankrekeningen in de gaten
Houd je bank- en creditcardrekeningen in de gaten op verdachte activiteiten. Zie je iets vreemds, meld dit dan direct. Voer geen gevoelige internetbewerkingen uit op andere websites dan https://.
8. QR-codes
QR-codes worden steeds populairder als een handige manier om te betalen voor parkeren, toegang te krijgen tot informatie of kortingsbonnen in te wisselen. Ze kunnen echter ook veiligheidsrisico's met zich meebrengen als ze niet zorgvuldig worden gebruikt. Wees daar alert op.
9. Blijf sceptisch
Pas op voor phishing-e-mails, valse reisaanbiedingen en verdachte links. Cybercriminelen maken vaak misbruik van onze opwinding over vakanties. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Wees voorzichtig wanneer je op links klikt of persoonlijke informatie verstrekt, vooral in e-mails of berichten van onbekende bronnen. Controleer nogmaals de legitimiteit van de afzender en de website voordat je gevoelige gegevens deelt.
10. Deel deze cyberveiligheidstips
Deel deze cyberbeveiligingstips met jouw familie en reisgenoten. Herinner hen eraan om ook de best practices te volgen. Een gezamenlijke inspanning waarborgt de veiligheid van iedereen.
Na jouw reis:
Wat je moet doen als je GEHACKT BENT
Als je denkt dat je gehackt bent tijdens je vakantie, zijn hier een paar stappen die je kunt volgen om jezelf te beschermen en de situatie aan te pakken:
1. Verbreek alle verbindingen
Schakel zo snel mogelijk alle internetverbindingen uit op je apparaten om verdere schade te voorkomen. Dit omvat WI-FI, mobiele data en Bluetooth.
2. Verander je wachtwoorden
Verander onmiddellijk de wachtwoorden van al je accounts, zoals e-mail, social media, bankrekeningen en andere online diensten. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor elk account.
3. Neem contact op met je bank
Als je financiële gegevens mogelijk zijn gecompromitteerd, neem dan onmiddellijk contact op met jouw bank om verdachte transacties te melden en maatregelen te nemen om je rekening te beveiligen.
4. Meld het incident
Als je denkt dat je slachtoffer bent van een hack, meld het incident dan bij de lokale autoriteiten, je hotel of accommodatie, en eventueel de ambassade of consulaat van je land.
Geniet van een cyberveilige zomer
Vergeet niet dat cyberbeveiliging een verplichting is die het hele jaar door geldt. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun jij je online veiligheid waarborgen. Blijf veilig en geniet volop van jouw welverdiende zomervakantie!
Blijf op de hoogte, blijf beschermd en reis veilig! Neem contact op met INCONTEKX voor meer informatie over hoe je deze zomer cyberveilig kunt blijven.