Cyberaanval alert! Wat moet je als ondernemer doen? Zo bereid je je voor en handel je effectief bij een cyberaanval. Cyberaanvallen zijn een groeiend risico voor ondernemers, van zzp’ers tot mkb-bedrijven. De gevolgen kunnen desastreus zijn: van dataverlies en reputatieschade tot financiële schade en stilstand van je bedrijf.
In deze blog lees je hoe je je als ondernemer optimaal voorbereidt op een cyberaanval, wat je direct moet doen als het misgaat en hoe je de schade beperkt.
Een cyberaanval is een poging van cybercriminelen om toegang te krijgen tot jouw systemen, data te stelen, te versleutelen (ransomware) of je bedrijfsvoering te verstoren. Ondernemers zijn een aantrekkelijk doelwit omdat ze vaak waardevolle data bezitten en niet altijd hun digitale beveiliging op orde hebben. Denk niet dat jouw bedrijf te klein is; elke organisatie heeft digitale schatten die beschermd moeten worden.
1. Maak een back-up van je belangrijkste bestanden
Een goede back-up is je reddingsboei bij een cyberaanval. Maak regelmatig een kopie van je bedrijfsgegevens, klantdata en belangrijke documenten. Bewaar minimaal één back-up op een externe locatie waar hackers niet bij kunnen. Test regelmatig of je de back-up kunt terugzetten, zodat je zeker weet dat je snel weer operationeel bent na een incident.
2. Houd software en systemen up-to-date
Verouderde software is een open deur voor cybercriminelen. Zet automatische updates aan voor al je apparaten, van computers en servers tot printers en slimme apparaten. Updates bevatten vaak beveiligingspatches die bekende kwetsbaarheden dichten.
3. Gebruik sterke wachtwoorden en multifactorauthenticatie (MFA)
Zorg voor unieke, sterke wachtwoorden voor al je accounts en systemen. Gebruik waar mogelijk multifactorauthenticatie (MFA), zodat inloggen niet alleen met een wachtwoord kan, maar bijvoorbeeld ook met een code via je telefoon. Dit maakt het hackers veel lastiger om binnen te komen.
4. Installeer antivirussoftware en een firewall
Bescherm je apparaten met up-to-date antivirussoftware en een firewall. Dit voorkomt dat virussen, malware en ransomware je systemen binnendringen. Vraag je IT-dienstverlener om een overzicht van alle beveiligde apparaten en maak duidelijke afspraken over het beheer.
5. Beperk toegang tot systemen en data
Geef medewerkers alleen toegang tot de systemen en data die ze echt nodig hebben. Hoe minder mensen toegang hebben tot gevoelige informatie, hoe kleiner de kans op misbruik of een datalek.
6. Train je medewerkers in cyberveiligheid
De mens is vaak de zwakste schakel. Investeer in het veiligheidsbewustzijn van je medewerkers. Leer hen phishingmails te herkennen, veilig om te gaan met wachtwoorden en direct te melden als er iets verdachts gebeurt. Overweeg een doorlopend security awareness-programma.
7. Stel een noodplan op
Weet wat je moet doen als het misgaat. Stel een noodplan op met daarin:
1. Blijf kalm en handel snel
Paniek is een slechte raadgever. Volg je noodplan en informeer direct je IT-dienstverlener of interne IT-afdeling.
2. Isoleren en beperken van de schade
3. Informeer betrokkenen
Breng medewerkers, leveranciers en eventueel klanten op de hoogte van het incident. Zo weten zij wat ze kunnen verwachten en kunnen ze alert zijn op verdachte communicatie.
4. Doe aangifte
Meld de cyberaanval bij de politie. Dit kan online of via 0900-8844. In sommige gevallen ben je wettelijk verplicht om een datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
5. Herstel en evalueer
Herstel je systemen met behulp van je back-up. Evalueer samen met je IT-dienstverlener wat er is gebeurd en hoe je herhaling kunt voorkomen. Pas je beveiligingsmaatregelen en noodplan aan op basis van de geleerde lessen.
Maatregel
Regelmatige back-ups
Automatische updates
Sterke wachtwoorden & MFA
Antivirus & firewall
Toegangsbeheer
Medewerker training
Noodplan & bellijst
Waarom?
Herstel na aanval of dataverlies
Dicht beveiligingslekken
Voorkomt ongeautoriseerde toegang
Blokkeert virussen en malware
Beperkt risico op datalekken
Leren voorkomt fouten
Snel en effectief reageren bij incidenten
Hoe?
Externe harde schijf, cloud, test herstel
Zet updates aan op alle apparaten
Gebruik wachtwoordmanager, MFA instellen
Installeer en update regelmatig
Rechten per medewerker instellen
Security awareness-programma’s
Plan opstellen, printen en oefenen
Een cyberaanval kan iedereen overkomen, maar met de juiste voorbereiding beperk je de schade en herstel je sneller. Investeer in goede back-ups, up-to-date software, sterke wachtwoorden, antivirus, toegangsbeheer en vooral in het bewustzijn van je medewerkers. Stel een noodplan op en oefen regelmatig. Zo maak je het cybercriminelen zo moeilijk mogelijk en bescherm je jouw onderneming tegen digitale dreigingen
Wil je direct aan de slag? Download de gratis checklist 'Bescherm je bedrijf tegen cyberaanvallen' , bespreek het onderwerp in jouw team en maak vandaag nog werk van je digitale veiligheid. Zo ben je voorbereid op wat hopelijk nooit gebeurt, maar waar je wel klaar voor moet zijn.