fbpx
De grootste Social Media trends van 2023

De grootste Social Media trends van 2023

Het landschap van Social Media verandert elk jaar als er nieuwe trends opduiken en sommige van de bestaande trends worden voortgezet in 2023.

De grootste Social Media trends van 2023.

1. De opkomst van TikTok SEO
Veel Generatie Z’ers zullen zich wenden tot TikTok of Instagram bij het zoeken naar een plek om te eten, uit te gaan of op vakantie te gaan. TikTok SEO is de praktijk van het optimaliseren van video’s op TikTok om hoger te scoren in de zoekresultaten. Net zoals je trefwoorden en analyses zou gebruiken om de inhoud op je website te optimaliseren, kun je deze tactieken ook gebruiken om ervoor te zorgen dat je TikTok-video’s in meer zoekresultaten verschijnen, inclusief resultaten op TikTok en Google.

Instagram en andere social media apps zullen waarschijnlijk een vergelijkbaar pad volgen. Door een krachtige visuele zoekmachine te ontwikkelen kunnen algoritmen snel perfecte zoekresultaten opleveren. TikTok geeft al prioriteit aan zoeken door nieuwe functies uit te brengen, zoals een ‘lokale’ feed voor zoekresultaten in de buurt en door bestaande functies te verbeteren, zoals het verhogen van de ondertitelingslimiet tot 2.200 tekens voor een betere doorzoekbaarheid. 

Marketeers moeten in 2023 de nieuwste releases van zoekfuncties in de gaten houden. TikTok SEO als het goed wordt gedaan, kan ook zichtbaarheid op Google opleveren, aangezien TikTok-video’s steeds vaker op pagina’s met zoekresultaten verschijnen.

2. Merken gedragen zich meer als makers
Gebruikersgedrag op Social Media verandert voortdurend, evenals algoritmen voor het prioriteren van inhoud. Natuurlijk verschillen ze van platform tot platform. We gaan een grote verschuiving zien van social naar interest op Social Media. Je hoeft geen groot aantal volgers te laten groeien om meer betrokkenheid te krijgen. Als jouw inhoud goed genoeg is en waarde toevoegt, kunnen zelfs andere mensen die je niet volgen jouw content interessant vinden. Het zullen meer op interesses gebaseerde media zijn in plaats van op Social Media.

Facebook zal meer berichten tonen van pagina’s waar de gebruiker normaal gesproken mee bezig is. Hetzelfde geldt voor Instagram, dat ook de voorkeur geeft aan inhoud, afhankelijk van het aantal likes. LinkedIn kent top feed-spots toe aan inhoud met een hoge betrokkenheid, ongeacht of je gewoonlijk met de pagina communiceert of niet. TikTok geeft prioriteit aan content op basis van een aantal betrokkenheidsstatistieken, zoals kijktijd, shares, saves, comments of likes, terwijl YouTube interacties met abonnees belangrijker vindt dan het aantal abonnees. Het gaat erom hoeveel interesse de inhoud genereert.

Social Media marketing. Om ervoor te zorgen dat hun zakelijke accounts voldoende bereik en betrokkenheid krijgen, moeten bedrijven de manier veranderen waarop ze content creatie via Social Media benaderen. Merken zijn nu niet alleen de media: om Social Media effectief te benutten, moeten ze de maker worden. Het tijdperk van inhoud gestuurde (in tegenstelling tot volger gestuurde) algoritmen betekent dat merken moeten denken als een maker om te overleven op Social Media. 

3. Korte video-inhoud regeert oppermachtig
Korte video-inhoud heeft een nieuwe vorm gegeven aan de manier waarop we inhoud consumeren. Het concept van een korte video is allesbehalve nieuw. Toch zal de populariteit ervan blijven stijgen en adverteerders kunnen het zich nauwelijks veroorloven om dit waarschijnlijk de krachtigste tool in moderne marketing te missen. Korte video-inhoud is op dit moment het meest veelzijdige en boeiende medium en de meeste merken beginnen er hun voordeel mee te doen.

De discussie wordt complexer als we ingaan op het beste platform voor het ondersteunen van korte films. TikTok staat nog steeds op nummer één als het gaat om de diversiteit en het succes van korte videocontent. Toch werken Facebook, Instagram, YouTube en Pinterest allemaal aan het verbeteren van hun korte videoproducten in de hoop de Chinese app te verslaan.

Korte video zal hoogstwaarschijnlijk een grote trend blijven, omdat het gebruikers hapklare inhoud in een pakkend formaat aanbiedt, wat leidt tot een korte aandacht spanne en de behoefte om meer informatie te consumeren. Bovendien zijn korte video’s voor marketeers absoluut gemakkelijker en sneller te produceren dan lange video’s.

4. Sociale audiostrategie
Hoewel audio niet nieuw is, is de opkomst ervan op Social Media dat wel. Radio, podcasts en muziek afspeellijsten maken allemaal deel uit van een audiostrategie. Een sociale audiostrategie richt zich op sites met alleen audiomogelijkheden.

Clubhouse, een sociaal audionetwerk, was in 2021 een van de belangrijkste koplopers op dit gebied. Ondanks het wegvallen van de invite-only-barrière en het uitbrengen van een Android-versie raakte Clubhouse uit de gratie. Het concept is echter overgenomen door andere sociale netwerksites. Facebook lanceerde medio 2021 een reeks audioproducten, waaronder rooms, podcasts en soundbites. Deze mogelijkheden zijn ook beschikbaar gesteld om audiomakers te helpen en hen meer tools te geven voor hun werk.

Klanten houden van livestream-shopping omdat het de persoonlijke sfeer van livestreaming combineert met het gemak van thuis kopen. 

5. Prioriteit geven aan klantervaring op sociale kanalen
Social Media is een belangrijk contactpunt. Marketeers worden zich meer een meer bewust van het enorme potentieel van deze platforms om sterkere banden met klanten te creëren en een positieve buzz rond hun merk te genereren.

Nieuws verspreidt zich snel op sociale kanalen, dus als iemand een negatieve recensie plaatst of klaagt in een openbare post, zullen andere klanten of prospect daar snel lucht van krijgen. Gelukkig kunnen platforms zoals Facebook merken helpen snel te handelen en schade te beperken.

Klanten willen over het algemeen dat hun problemen snel worden aangepakt en opgelost zonder te veel tijd te besteden aan het wachten op een antwoord van jouw ondersteuningsteam. Bedrijven zijn onlangs overgestapt op WhatsApp en Facebook Messenger omdat ze handig in gebruik zijn. Chatbots zijn al een paar jaar een belangrijke trend en zijn nog steeds dominant. Bedrijven gebruiken het om grote hoeveelheden dagelijkse vragen van klanten af te handelen, gesprekken te automatiseren en feedback te krijgen terwijl ze nog steeds vertrouwen op de menselijke factor wanneer een klant gepersonaliseerde communicatie wil.

Het opzetten van een chatbot is misschien niet het gemakkelijkste proces, omdat je je gespreksstroom zorgvuldig moet samenstellen, maar als het eenmaal draait, zal deze tool de communicatie met gebruikers stroomlijnen en een sterke brug slaan tussen sociale media en klantervaring.

6. Duurzaamheid 
Duurzaamheid en klimaatverandering zijn steeds belangrijkere factoren bij aankoopkeuzes en beïnvloeden social commerce. Met name Gen Z-individuen maken zich over klimaatverandering, wat wordt weerspiegeld in hun mening over merken. Er zijn veel internetgebruikers die vinden dat bedrijven meer moeten doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en dat duurzaamheid een gangbare praktijk moet zijn in het bedrijfsleven.

Door de epidemie zijn veel bedrijven overgestapt van persoonlijke evenementen naar online diensten, van muziekfestivals naar webinars en product lanceringen. Als het gaat om het promoten en versterken van digitale evenementen, hebben Social Media een belangrijke rol gespeeld, met platforms die de betrokkenheid van het publiek vergemakkelijken en functies voor livestreaming die organisatoren en aanwezigen als nooit tevoren met elkaar verbinden. 

Er zijn veel functies voor Social Media geëvolueerd of opnieuw uitgevonden om bedrijven in staat te stellen met consumenten in contact te komen. Met Instagram Live Rooms kun je live gaan met maximaal drie andere mensen, wat een echt privé online ervaring biedt. Live Rooms zijn ideaal voor evenementen zoals Q&A’s, lessen en muziekuitvoeringen, die kunnen worden gedeeld en bekeken door jouw volgers.

7. De Metaverse 
Een metaverse is een gedeelde, online 3D-ruimte waar gebruikers met elkaar en met door de computer gegenereerde objecten en avatars kunnen communiceren. Ze bieden een unieke en meeslepende ervaring die anders is dan al het andere op internet. Ze evolueren en breiden zich voortdurend uit en bieden eindeloze mogelijkheden voor verkenning en interactie.

Met Facebook-rebranding als Meta, hoor je misschien vaker dan ooit tevoren over de metaverse.
Metaverse trends worden tegenwoordig steeds populairder. Nu de metaverse-markt naar verwachting komende jaren verder zal groeien zijn we getuige van een enorme revolutie die de toekomst van onze digitale interacties zal bepalen. Dit opwindende tijdperk van technologische innovatie is al begonnen met het verbeteren van verschillende industrieën, zoals de gezondheidszorg en het onderwijs.

De aantrekkingskracht ligt voor de hand: we weten dat consumenten altijd op zoek zijn naar nieuwe en aantrekkelijkere manieren om in contact te komen met merken waarmee ze zaken willen doen. De metaverse, met zijn focus op klantervaring en één-op-één-verbindingen, kan een winnende strategie zijn.

8. Kunstmatige intelligentie (AI)
AI is een van de meest impactvolle innovaties van het digitale tijdperk geworden. De meesten van ons hebben meerdere keren per dag interactie met AI. Als consument leert het onze voorkeuren voor advertenties, muziek, films, enz. om ons een gepersonaliseerde online ervaring te bieden – denk aan Netflix, Spotify en Social Media. Het stelt ons in staat gezichtsherkenningstechnologie te implementeren; navigeer door kaarten op apps zoals Google Maps, Google Home, Siri en chatbots.

Toen AI voor het eerst in marketing werd toegepast, was het belangrijkste doel het automatiseren van repetitieve taken. Maar gezien wat AI nu kan doen, is dat kinderspel. Nu nemen generatieve AI-algoritmen bestaande gegevens in de vorm van kopieën, afbeeldingen, video’s, geluiden en gebruiken deze om nooit eerder vertoonde inhoud te creëren. Er zijn gratis AI-tool om inhoud te genereren. Als je net begint, is de kans zeer groot dat de inhoud een menselijke touch nodig heeft, of dat nu is door middel van bewerking of opmaak. Mogelijk moet je de inhoud optimaliseren, afhankelijk van het platform dat je gebruikt. Zelfs als de AI-tool goed thuis is in jouw wensen en behoeften, zul je waarschijnlijk nog steeds de inhoud zo nu en dan moeten aanpassen zodat deze klinkt zoals je dat wilt.

Als laatste
Kies gerust de trends die de strategie van jouw merk ten goede kunnen komen en probeer ze in 2023 uit.

Wil je meer weten over de nieuwste Social Media trends van 2023 en hoe dit toe te passen? Stuur een bericht via mail of contactformulier. Ik neem z.s.m. contact met je op.