fbpx
gutenberg

De WordPress Gutenberg Editor

Heb je al gehoord over de WordPress Gutenberg editor? Je vraagt je misschien af wat dit is. Gutenberg is de eerste stap naar een mooie nieuwe toekomst voor WordPress.

Wat is WordPress Gutenberg?

WordPress Gutenberg is een project die bestaat uit drie fasen om de WordPress-gebruikerservaring te verbeteren. De eerste fase is de nieuwe Gutenberg editor.
Dat zal worden vrijgegeven bij de nieuwe update naar WordPress 5.0.

De tweede en derde fase zijn bedoeld om door te gaan naar pagina sjablonen en volledige aanpassing van de site. Dat is een enorme verandering. Zowel voor gebruikers als ontwikkelaars van WordPress. Daar later meer over in een andere blog.

Klassieke WordPress
Om een WordPress website te maken en deze in iets te veranderen dat bij een merk past heb je een webdesigner nodig. Om pagina’s te maken heb je pagebuilders plugins zoals Visual Composer en Elementor nodig. Met deze plugins kun je wijzigen doorvoeren en meteen de resultaten bekijken van je website. Omdat ze gebruiksvriendelijk zijn, zijn deze plug-ins voor miljoenen WordPress-sites een must-have geworden. Dat gaat dus nu veranderen door Gutenberg.

Gutenberg nu al uitproberen
Wist je dat je de WordPress Gutenberg editor nu zelf kunt uitproberen? Maar voordat je dit gaat doen, moet je eerst een back-up van jouw WordPress website maken.

Hoe werkt WordPress Gutenberg?
Gutenberg is een blokkenconcept. Door dit te gebruiken, kun je nu beter jouw inhoudelijke content bepalen en indelen. Niet alleen dat, je kunt ook specificaties per blok definiëren. Je kunt bijvoorbeeld een enkel regel tekst in een aanhalingsteken veranderen door het bloktype ervan te wijzigen. Daarna krijg je een nieuwe reeks opties die je kunt instellen en opmaken naar eigen wens. Als je voor het eerst gebruik gaat maken van Gutenberg, krijg je enkele tips. Klinkt nogal hocus pocus, maar in bijgaande handleiding van Gutenberg (in het Engels) staat stap voor stap beschreven hoe je aan de slag kunt gaan met deze nieuwe editor. Probeer het!

Yoast SEO
Maak je geen zorgen om SEO in Gutenberg. De plug-in Yoast SEO lijkt goed te werken met de plug-in versie van WordPress Gutenberg. Daar hoef je dus geen zorgen om te maken dat het mis gaat. De ontwikkelaars van Yoast SEO zijn hard aan het werk geweest om ervoor te zorgen dat de plug-in compatibel is met Gutenberg.

WordPress 5.0 en update Gutenberg
Bij de nieuwe update wordt Gutenberg standaard geinstalleerd. Wil je liever niet met Gutenberg werken, dan kun je dit uitschakelen. Deze plug-in Disable Gutenberg schakelt de nieuwe Gutenberg-editor uit en vervangt het door de klassieke bewerker. Je kunt Gutenberg volledig uitschakelen of selectief uitschakelen voor posts, pagina’s, berichten, rollen en themasjablonen. Bovendien kun je alle Gutenberg verwijzingen verbergen, zodat je er niet steeds mee geconfronteerd wordt.

Toekomstige ontwikkeling
Het grootste voordeel van al deze veranderingen is het feit dat deze editor één van de vele wijzigingen is. Die zijn allemaal gericht op het positioneren van WordPress voor de toekomst. Technologie verandert elke dag sneller. En zelfs platforms zoals WordPress moeten veranderen. Hopelijk voor het beste.

Ondersteuning update Gutenberg WordPress 5.0
Mocht je na de nieuwe update er niet uitkomen? Stuur dan een mail naar incontekx@gmail.com. Ik kan je helpen om dit oplossen.