fbpx
Meta Facebook en Instagram

Facebook en Instagram waarschijnlijk niet beschikbaar in Europa

Facebook en Instagram zullen waarschijnlijk niet beschikbaar zijn in Europa. De kans bestaat dat je deze zomer niet op Facebook en Instagram kunt posten. Dit heeft te maken met de Ierse privacywaakhond. Zij willen de dataoverdracht van Europa naar de Verenigde Staten blokkeren, omdat bedrijven in strijd handelen met de Europese wetgeving. Ondanks alle afspraken worden data nog steeds verstuurd van Europa naar de States.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde in 2020 dat een eerdere overeenkomst, het zogenaamde “Privacy Shield”, onvoldoende was om de privacy rechten van alle Europese burgers in de VS te beschermen. Om het wisselen van data toch mogelijk te maken werd een modelcontract opgesteld. Bedrijven konden dit gebruiken voor de doorgifte van persoonsgegevens vanuit de EU naar landen daarbuiten. De Ierse privacywaakhond heeft dus nu besloten dat Meta hier geen gebruik meer van mag maken.

Facebook en Instagram

Facebook en Instagram hebben meer dan 300 miljoen dagelijkse actieve gebruikers in Europa. Dit is meer dan 10 procent van alle gebruikers wereldwijd. Meta (moederbedrijf van Facebook) heeft afgelopen maanden al gewaarschuwd dat het bij zo’n besluit zijn diensten in Europa, waaronder Facebook en Instagram zou moeten sluiten.

De VS en EU onderhandelen op dit moment over een nieuwe overeenkomst voor de doorgifte van data, waardoor bedrijven als Meta kunnen blijven opereren in Europa. In maart is een voorlopig akkoord bereikt, maar onderhandelingen over de juridische details zijn nochtans vastgelopen. De kans is erg klein dat voor het einde van 2022 een definitief akkoord wordt bereikt.

Door alle gesteggel blijft het onduidelijk wat ons deze zomer staat te wachten met Facebook en Instagram. De vraag blijft ook wat gaat er met Whatsapp gebeuren aangezien dit ook onder Meta valt. Laten we hopen dat ze snel tot een akkoord komen, want voor online marketeers zal dit verschrikkelijke gevolgen hebben.

Wat vind je van deze mogelijke gebeurtenis? Laat het mij weten!
Stuur een bericht via mail of contactformulier.