fbpx
Instagram Live Rooms

Instagram Live Rooms

Instagram heeft een nieuwe tool ontwikkeld: namelijk Instagram Live Rooms. Ze willen zo de concurrentie aangaan met Clubhouse, die op dit moment erg populair is.

Live-uitzendingen op Social Media kanalen werd een steeds belangrijkere manier voor videomakers, bedrijfseigenaren en merken om in contact te blijven met volgers tijdens covid-19. Doordat persoonlijke live-evenementen, waaronder concerten, shows, lessen, conferenties, bijeenkomsten etc. stopte, gingen ze massaal live op Social Media.

Wat kun je met deze tool en hoe kun je dit effectief gebruiken?

Wat is Instagram Live Rooms?
Het was al mogelijk om via Instagram Stories met twee mensen tegelijk te streamen. Met Live Rooms kun je dit nu met vier mensen tegelijk. Instagram hoopt zo haar gebruikers nog meer creatieve mogelijkheden te bieden. Zo kun je bijkletsen met vrienden, samen muziek luisteren, een talkshow hosten, wellicht online daten, vergaderen, korte tutorials doen of een inzamelingsactie houden waarbij anderen een financiële bijdrage kunnen leveren.

Vijf verschillen tussen Instagram Live Room en Clubhouse

 1. Aantal deelnemers varieert
  Clubhouse biedt plaats aan voor maar liefst 5.000 deelnemers, terwijl Instagram Live Rooms er slechts vier toestaat.
 2. Uitzenden 
  Met Instagram Live Rooms kun je maximaal vier uur uitzenden, terwijl Clubhouse-chat geen vaste tijd heeft.
 3. Cameramogelijkheden en functies
  Clubhouse gebruikt alleen audio om gebruikers met elkaar te laten communiceren. Instagram Live Rooms biedt niet alleen de audio, maar die uitzendingen zullen op camera zijn en hebben de mogelijkheid om filters toe te voegen. Instagram Live-omroepen kunnen ook afbeeldingen toevoegen aan hun livestream om te pronken met hun kijkers. En in plaats van dat de toeschouwers ‘hun hand opsteken’ om deel te nemen aan de chat, heeft Instagram een commentaar vak zodat je met de sprekers kunt communiceren door verschillende tools te gebruiken, van emoji tot hartreacties.
 4. Gebruikers kunnen betaald worden
  Instagram heeft onlangs zijn badge-functie aangekondigd, waarmee gebruikers contentcreators een fooi kunnen geven. De functie is te vinden op live video’s in de rechter benedenhoek. Gebruikers kunnen de badges kopen om een fooi te geven.
 5. Toegang tot content
  Clubhouse verbiedt ten strengste opnames van buitenaf in hun audiokamers. Gebruikers hebben dus geen toegang tot hun content nadat deze is opgenomen. Met Instagram Live kun je livestream downloaden, uploaden naar je IGTV en delen met vrienden.

Hoe werkt Instagram Live Room?

Met deze stappen kun je aan de slag. Het werkt hetzelfde als livestreamen via Instagram Stories, behalve dat je nu (één voor één) meerdere mensen gaat uitnodigen om deel te nemen.

Stappen om live te gaan:

 • Open Instagram
 • Swipe naar links
 • Klik op Live camera optie
 • Voeg een titel toe en klik op het Rooms pictogram
 •  Bekijk iedereen die een verzoek heeft ingediend om deel te nemen aan Live Rooms
 • Als uitzender kun je maximaal drie gasten tegelijk of één voor één toevoegen

TIP: Je kunt ook bijvoorbeeld beginnen met twee gasten en later een verrassingsgast toevoegen als derde deelnemer. Live gaan met meerdere gasten is een geweldige manier om je bereik te vergroten, aangezien de volgers van gasten ook op de hoogte kunnen worden gebracht.

Instagram veiligheidsmaatregelen
Mensen die worden geblokkeerd door een van de actieve deelnemers aan de Live Room, kunnen niet deelnemen aan de Live. “Gasten van wie de live-toegang is ingetrokken wegens schending van onze community richtlijnen, kunnen ook niet deelnemen aan een Live Room”, aldus Facebook.

Heb je nog vragen over Instagram Live Rooms?
Stuur dan een bericht via mail of contactformulier.