fbpx
Marketingstrategieën voor Social Media in 2023

Marketingstrategieën voor Social Media in 2023

Marketingstrategieën voor Social Media in 2023 die je kunt volgen voor werven en behouden van klanten. Hier lees je hoe je jouw bedrijf met klanten kunt verbinden door deze marketingstrategieën toe te passen. 

1.Het gebruik van Social Media als verkooppunten zal populair blijven
In 2022 waren we getuige van de gestage opkomst van social commerce, waardoor gebruikers van Social Media producten rechtstreeks op diverse online platforms konden kopen. Steeds meer gebruikers kochten producten rechtstreeks van Facebook en Instagram. In 2023 zullen Social Mediaplatforms naar verwachting populaire online winkels voor consumenten blijven.

Social Mediaplatforms spelen snel in op deze trend. Facebook heeft bijvoorbeeld de functie ‘Facebook-winkels’ uitgerold, waarmee bedrijven een ‘winkel’ kunnen maken, compleet met product vermeldingen, de mogelijkheid om gebruikers deze producten aan hun winkelwagentje te laten toevoegen en dergelijke producten rechtstreeks bij een speciale winkel te kopen en afrekenen. En zodra bedrijven hun Facebook-winkel hebben opgezet, kunnen ze deze integreren met hun Messenger-account, waardoor hun publiek een meer naadloze winkelervaring krijgt.

Voordat je zelf wil aansluiten van deze manier van producten aanbieden en verkopen is het wellicht goed om eerst uitgebreid onderzoek doen naar je doelmarkt en voorkeursplatform om te zien of ze in staat zijn om social commerce-initiatieven te ondersteunen en om te bepalen of dat platform al dan niet kan meegroeien met je groei.

2.Korte en hapklare content zal Social Mediaplatforms domineren
De verwachting is dat de komende jaren een meerderheid van de online content videocontent zal zijn. Deze voorspelling is relevant, aangezien meer dan 80% van de bedrijven video al als marketingtool gebruikt. De schijnwerpers zullen echter gericht zijn op korte en hapklare inhoud. Afgezien van het feit dat ze mogelijk meer betrokkenheid van jouw publiek kunnen genereren, kunnen ze van onschatbare waarde zijn voor marketing en onderwijs, aangezien 59% van de mensen liever een korte video bekijkt om meer te weten te komen over een product of dienst.

Hapklare inhoud, zoals korte video’s, stelt merken ook in staat om betrokkenheid te stimuleren, zelfs als het publiek van vandaag een kortere aandachtspanne heeft. Video’s tot 2 minuten weten kijkers nog behoorlijk te boeien, maar tussen 2 en 3 minuten haken veel kijkers af.

Dit betekent niet dat merken moeten inleveren op kwaliteit bij het maken van hapklare content. Ondanks een kortere aandachtspanne, heeft inhoud van hoge kwaliteit nog steeds de kracht om door de ruis heen te snijden en de aandacht van jouw publiek vast te houden.

3.Duurzaamheid en het milieu zullen meer prioriteit krijgen
Milieu buzz-woorden behoren in snel tempo tot het verleden. De consumenten van vandaag willen niet luisteren naar woorden als ‘duurzaamheid’ of ‘milieuvriendelijkheid’, ze willen actie ondernemen om impact te maken. Bovendien verwachten ze dat merken actie ondernemen op het gebied van milieukwesties, waarbij de consumenten wil dat bedrijven prioriteit geven aan mens en planeet – in plaats van winst. Naar verwachting kun je volgend jaar verwachten dat merken actie ondernemen om beter te presteren in de markt.

4.AI zal een grote rol spelen in aanbevelingen voor berichten (Facebook en Instagram)
2023 wordt een nog groter jaar voor AI. Je kunt verwachten dat meer content op Social Mediaplatforms, zoals Facebook en Instagram, wordt aanbevolen door AI om meer gebruikersbetrokkenheid te stimuleren. Facebook voert bijvoorbeeld maatregelen in, zoals het tonen van meer aanbevolen content op de nieuwsfeed van een gebruiker. Dit maakt TikTok-achtige ontdekking via de ‘voor jou-pagina’ mogelijk.

5.Nano-influencer- en micro-influencer-marketing wordt mainstream
Influencer marketing gaat niet alleen over grote namen op Instagram of TikTok. Hoewel ze misschien een leger volgers hebben verzameld, hangt er vaak ook een hoge prijs aan hun invloed, wat kleinere merken ervan kan weerhouden om met hen samen te werken. En gezien het aantal volgers kan het een uitdaging zijn om met hen in contact te komen.

Bovendien worden de hedendaagse consumenten steeds meer aangetrokken tot meer authentieke ervaringen en staan ze open voor interactie met merken en influencers die niet alleen waarde bieden, maar ook authenticiteit. Zo kun je de komende jaren verwachten dat meer merken werken met nano- en micro-influencers. Ondanks hun relatief kleinere aanhang, hebben nano- en micro-influencers vaak meer betrokkenheid. Nano-influencers hebben bijvoorbeeld een gemiddeld engagementpercentage van 3,69%, wat hoger is dan dat van macro-influencers.

In de komende jaren kunnen we verwachten dat nano- en micro-influencers centraal zullen staan, aangezien meer merken waarschijnlijk zullen kiezen voor een meer ‘community-led approach’.

6.Merkauthenticiteit is de beste keuze
Het is geen geheim dat het consumentengedrag voortdurend evolueert. Consumenten eisen tegenwoordig authenticiteit van merken, waarbij meer dan 80% van de consumenten zegt dat transparantie nu belangrijker is dan ooit. Afgezien van transparantie verwachten de consumenten van vandaag dat bedrijven authentieke menselijke connecties koesteren en een emotionele band met een merk opbouwen. Een voorbeeld van hoe merken authenticiteit kunnen koesteren, is door hun leiders (CEO) in staat te stellen een meer proactieve rol te spelen op Social Media.

Naast het bevorderen van vertrouwen op de lange termijn, kan transparantie consumenten helpen om ook tijdens een crisis zaken te blijven doen met een merk. Daarbij, wanneer merken werken aan het opbouwen van meer authentieke relaties en diepere banden met hun publiek, zullen ze waarschijnlijk profiteren van een hele reeks voordelen, zoals een verbeterde merkreputatie en betere verkoopcijfers.

7.Gaming wordt een alternatief voor Social Mediaplatforms
De game industrie zal naar verwachting nog meer gaan groeien. De groeiende populariteit van AR- en VR-games is ook een belangrijke drijvende kracht achter de groei van de branche. Hoewel het Social Media niet snel zal vervangen, biedt de game-industrie, gezien de enorme omvang, voldoende kansen voor merken om sociale interactie en betrokkenheid van de gemeenschap te stimuleren. Hoewel er nog niets definitief is, kunnen we beginnen merken te zien die het potentieel van de game-industrie benutten om sociale interacties te stimuleren.

Marketingstrategieën Social Media trends 2023

Marketingstrategieën voor Social Media in 2023Dit zijn slechts enkele van de trends die in 2023 zullen domineren. Door in te spelen op deze trends kun je jouw concurrenten een stap voor blijven.

Wil je meer weten hoe Social Media strategie toe te passen? Stuur een bericht via mail of contactformulier. Ik neem z.s.m. contact met je op.