fbpx
Mastodon versus Twitter

Mastodon versus Twitter: is het de moeite waard om over te stappen?

Mastodon is een relatief nieuwe Social Media service die veel lijkt op Twitter, maar is het de moeite waard om over te stappen? Met name nu Elon Musk Twitter heeft gekocht en de touwtjes in handen heeft.

Een ding dat duidelijk is, is dat het vertrouwde gevoel van Twitter misschien niet veel langer hetzelfde zal blijven. Musk heeft al aangegeven dat er veel gaat veranderen binnen de Twitter-wereld. Twitter bestaat al 16 jaar en werd in 2006 gelanceerd, kort na Facebook. Het staat bekend als een microblogging platform, omdat de lengte van elk bericht beperkt is tot 280 tekens, het dubbele van de oorspronkelijke limiet van 140 tekens in de begindagen.

Mastodon versus Twitter

Mastodon is relatief nieuw in vergelijking met Twitter en het aantal gebruikers is veel lager, genereert minder inhoud en wordt daardoor waarschijnlijk minder vaak bijgewerkt. Dat begint echter te veranderen met het recente Twitter-nieuws dat enkele gedesillusioneerde gebruikers inspireert om te onderzoeken of Mastodon een waardige vervanging is na de overname van Elon Musk.

Of het tijd is om over te stappen van Twitter naar de nog in ontwikkeling zijnde Social Media platform Mastodon, hangt sterk af van welke specifieke content van belang is. In sommige gevallen kan het te maken hebben met bepaalde mensen die daar berichten plaatsen. Zoals je vrienden, collega’s, jouw idool of een influencer.

Afgezien van de content zijn er enkele schijnbare technische verschillen die even belangrijk kunnen zijn. Met name Mastodon is grotendeels vrij van advertenties. Dit geldt niet voor Twitter, want in de nabije toekomst zal dit deel blijven uitmaken van dit platform. Bovendien is Mastodon gedecentraliseerd, waarbij elke server eigenaar zijn eigen regels stelt over acceptabele content, waardoor het voor de gebruiker gemakkelijk is om naar een andere server over te schakelen als de huidige beperking niet overeenkomt met hun eigen idealen. Dat maakt het in ieder geval een interessant alternatief.

Toot in plaats van Tweet

Mastodon berichten kunnen foto’s, video’s en tekst bevatten, net als Twitter, maar maximaal 500 tekens. Er zijn enkele terminologische verschillen. Je plaatst een ‘Toot’ in plaats van een ‘Tweet’. Mastodon kan charmant en grappig zijn, afhankelijk van welke accounts je volg.

In plaats van meteen over te stappen, is het waarschijnlijk het beste om beide netwerken tegelijk te gebruiken om een ​​idee te krijgen van de gemeenschap en de inhoud, voordat je die persoonlijke beslissing neemt of er genoeg is om een ​​volledige overstap te rechtvaardigen. Ik heb op beide platforms een account.

Zowel Mastodon als Twitter kun je downloaden op je iPhone- en Android. Van beiden platforms zijn er ook desktopversies die in elke browser kunnen worden uitgevoerd. Je kunt van tijd tot tijd inloggen en kijken wat er nieuw en opwindend is in de unieke benadering van Social Media.

Conclusie
Zelfs als het idee van een overstap van Twitter niet aantrekkelijk is, is Mastodon het proberen waard.

Voel je vrij om mij te gaan volgen.
Mijn Mastodon account is: jarina en mijn Twitter account is jarinaschrijft

Wil je meer weten over de wereld van Social Media? Stuur een bericht via mail of contactformulier. Ik neem z.s.m. contact met je op.