Storytelling en Marketing: hoe kan een verhaal de wereld veranderen?
Lang geleden vertelden onze voorouders bij het vuur fascinerende verhalen over de stamleden. Je kunt deze verhalen op rotstekeningen zien die ze uit een oeroud verleden tekenden.
Tegenwoordig is verhalen vertellen een universele manier van promotie geworden op verschillende gebieden. Storytelling is ‘booming’ in de marketingwereld.
Waarom is storytelling belangrijk geworden in marketing?
Omdat de wereld veranderd is. Ideeën en waarheden verliezen elke dag meer hun invloed. Men is alle leugens en kunstmatige schoonheid beu die door de media en merken wordt geadverteerd. Klanten zijn niet geïnteresseerd in wat je doet, maar om hoe en waarom je het doet. Storytelling is een geweldige vorm van marketing die niet wordt gezien als een opdringerige advertentie, maar het resultaat van advertenties is wel het gevolg.
Verhalen vertellen is een manier om informatie en bepaalde betekenissen door te geven. Dit is een van de oudste manieren van beïnvloeding. Het is als een krachtig wapen. Je kunt mensen beïnvloeden met een goed verhaal. De gedachten en emoties kan daardoor een gedragsverandering veroorzaken. Ze zullen nieuwsgierig worden naar het vervolgd ervan. Het kan dus een echte win-win in marketing zijn.
Om storytelling voor jou te laten werken, moet je dit als marketingtool inzetten. Het is een vergissing te denken dat het voldoende is om een paar verhalen te vertellen over jouw bedrijf om zijn volledige potentieel te bereiken. Integendeel, jouw hele campagnestrategie moet worden gegoten in een intrigerend verhaal.
WAT IS HET GEHEIM?
Als het op verhalen aankomt, wint emotie van logica. Onze hersenen hebben een zwak en uniek effect voor verhalen. Het moment dat je naar een verhaal luistert, bedien je dezelfde hersengebieden als tijdens een echte ervaring op bijvoorbeeld een concert. We moeten echter onthouden dat het verhaal en de ervaring verschillende dingen zijn. In essentie reageren we op verschillende niveaus: snelle hartslag, opwinding en een correlatie van jezelf met de hoofdrolspeler.
IS HET DE MOEITE WAARD DIT TE PROBEREN?
Traditionele bedrijven verspillen veel geld aan online/offlineadvertenties dan hun collega’s die wel gebruik maken van storytelling. Deze collega’s bereiken daardoor veel meer, omdat deze manier van marketing werkt. Dus als ondernemer is het zeer de moeite waard om storytelling marketing in te zetten als promotieactiviteit.
BEKENDE MERK MET STORYTELLING MARKETING
Plus Supermarkt maakte een storytelling filmpje over familietradities doorgeven. Het filmpje is meer dan 600.000 keer op YouTube bekeken. Als kijker word je zo geraakt door dit filmpje, dat je spontaan familieleden wilt gaan bellen om ze uit te nodigen voor een diner. Als bedrijf creëer je een beeld waarbij je hun producten moet kopen om een heerlijk diner te organiseren. Plus is geslaagd om op de emoties te spelen en zo meer klanten naar hun winkel te verleiden. Dit was een geweldig manier van marketing.
WAAR IS DE EEND (WHERE IS THE DUCKLING)?
Nog een voorbeeld van Storytelling marketing. Disneyland Paris lanceerde een bijzondere kerstcampagne. In de commercial speelt een schattig baby eendje de hoofdrol die enorm fan is van Donald Duck. Hij vindt een Donald Duck stripboek en neemt dit overal naartoe. Als het begint te stormen verliest de baby eend zijn Donald stripboek en is ontroostbaar. Uiteindelijk brengt de storm de kleine eend en zijn familie naar Disneyland, waar hij zijn grote idool Donald Duck tegenkomt.
Dit is een geweldige illustratie van storytelling. Disney speelde meesterlijk op de emoties tijdens de feestdagen. Tijdens het kijken vergeet je dat het om een promotiefilmpje gaat. Je leeft mee en bent benieuwd hoe het gaat aflopen met de baby eend. Zal hij zijn held Donald Duck ooit ontmoeten? Het filmpje laat een wens zien – de droom van ieder van ons!
TOT SLOT
Hoe je uiteindelijk de tekst moet schrijven voor een ideaal verhaal is helemaal aan jou. Mijn doel met deze blog is om enkele voorbeelden over storytelling te geven en hoe je deze emotie-tool kunt inzetten.
Jouw bedrijfsverhaal zou boeiend moeten zijn. Maar als het geen duidelijke focus heeft, verlies je snel de aandacht van de consument. Creëer context waarmee je meteen je publiek te pakken hebt. Wellicht kunnen die 5 tips je daarbij helpen.
1. Om je merkverhaal te beginnen, beantwoordt je de volgende vragen:
- Wie vertelt het verhaal?
- Waarom wordt het verhaal verteld?
- Wanneer en waar vindt het verhaal plaats?
- Wie zijn de mensen in het verhaal?
- Wat proberen de mensen te bereiken?
- Welke uitdagingen worden geconfronteerd?
2. Wees authentiek
Authentiek vertellen is essentieel om het vertrouwen van de consument te winnen. Probeer je publiek niet voor de gek te houden met een over the top verhaal. Klanten weten wanneer je een snelle versie probeert te verkopen en stellen dit niet op prijs.
Het verhaal van jouw bedrijf hoeft niet uitgebreid te zijn. Als je bedrijf geen wereldschokkende geschiedenis heeft, zou je verhaal er niet naar moeten streven. Een echt verhaal heeft meer kans om in contact te komen met consumenten dan iemand zonder een stukje waarheid.
Transparantie viert jouw uniekheid en ziet men het menselijke aspect van je merk. Erken dat dingen niet altijd gemakkelijk zijn door je eigen uitdagingen en mislukkingen te tonen. Dit creëert een emotionele connectie en laat eigenschappen zien, zoals innovatie en veerkracht.
Misschien wil je een “open boek” benadering gebruiken om met klanten te communiceren. Leg uit hoe dingen worden gemaakt/ gedaan in je bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld alle lokale ingrediënten gebruiken in jouw restaurant. Gebruik deze gegevens om een interessant verhaal te maken.
3. Een duidelijk resultaat hebben
Een bedrijfsverhaal moet een indruk achter laten bij je publiek. Welke les is er geleerd in het verhaal, en wat moeten consumenten leren van het horen ervan?
Bedrijfsverhalen zouden een duidelijk resultaat moeten hebben. Zorg voor een hoopvolle, tot nadenken stemmende boodschap met bruikbare punten die jouw publiek dwingen om verbinding te maken met je merk.
4. Wees consistent
Een ongeorganiseerd merkverhaal maakt klanten verward en ongeïnteresseerd. Zorg ervoor dat je merk consistent is in alle communicatiekanalen. Gebruik dezelfde kleuren, logo en slogan voor digitale en gedrukte marketingmaterialen. De herhaling van afbeeldingen en woordenschat in verband met jouw bedrijf zorgt voor naamsbekendheid.
Je moet consistent zijn als je over je merk praat. Zakelijke verhalen vertellen vraagt om oefening. Leer het verhaal van binnen en van buiten voordat je het aan klanten presenteert. Dit zal je helpen het verhaal natuurlijk te vertellen.
5. Betrek betrokken klanten
Gebruik bedrijfsvertellingen om een emotionele band met klanten te krijgen. Praat over hoe een gebeurtenis met betrekking tot jouw bedrijf. Wat voor gevolgen dit heeft gehad en wat je hebt geleerd. Dit zorgt dat jouw verhaal gedenkwaardig en deelbaar maakt.
Mensen willen graag deel uitmaken van verhalen. Je klanten kunnen karakters in jouw merk zijn. Verzin manieren om je publiek te betrekken.
Het verhaal van jouw merk vertellen is een continu proces. Elke dag groeit je bedrijf, verschuift en voegt nieuwe hoofdstukken toe aan het verhaal. Maak storytelling een essentieel onderdeel van je activiteiten om aan klanten te trekken en te behouden.