fbpx
de Top Social Media Trends 2019

Top Social Media Trends 2019

Wat zijn de Top Social Media trends 2019 en hoe kun je  dit toepassen om niet achter te blijven? In deze blog bespreek ik de nieuwe trends. 

Is Social Media nog steeds belangrijk voor je bedrijf?
Afgelopen jaren heeft de imago van Social Media te verduren gehad. Dit kwam voornamelijk door nepnieuws, hackers en haatcontent op diverse online platformen. Desalniettemin zijn er wereldwijd meer dan drie miljard actieve gebruikers op Social Media. Voor veel ondernemers biedt dit de mogelijkheid om hun publiek te bereiken op een niveau dat ongeëvenaard is in de marketinggeschiedenis. Jaarlijks geven grote bekende merken miljarden uit om te promoten op Social Media.

Er bestaat dus geen twijfel dat Social Media een grote rol speelt in onze marketingstrategieën, ongeacht in welke branche je je bevindt.

Laten we eens kijken naar de Top Social Media trends.

Authenticiteit in alle dingen
Authentiek zijn is iets dat de meeste Social Media marketeer zal prediken. Eén van de grote trends van Social Media 2019 is dus authenticiteit. In feite zeggen consumenten dat authenticiteit een belangrijke factor is wanneer ze beslissen welke merken ze willen ondersteunen en geld aan willen uitgeven. Voorwaarde is dat wat je maakt echt moet zijn en betrouwbaar.

Door gebruikers gegenereerde content (UGC)
Een van de beste manieren om die authenticiteit te krijgen is door user-generated content (UGC). Dit is geen nieuw idee, maar er zijn nieuwe manieren om het te gebruiken. Voor degene die dit niet weten: UGC is alle onbetaalde content die door jouw publiek is gemaakt. Het omvat blogposts, persoonlijke verhalenfoto’s en filmpjes.

Als jouw potentiële klanten zien dat de inhoud door gebruikers is gemaakt, ervaren ze dit als authentiek. Mensen willen het verhaal achter het merk of product van andere echte mensen mond-tot-mondreclame op internet. UGC zou een sterk deel van jouw strategie moeten hebben.

Augmented Reality
Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) zijn afgelopen jaren een toptrend in Social Media geweest. De nieuwe trends van Social Media 2019 is niet, dat ze belangrijk zullen zijn, maar dat ze al belangrijk zijn en dat er nieuwe manieren zijn om AR en VR te gebruiken.

Bij augmented reality (AR) wordt er informatie over de werkelijkheid heen gelegd. Je ziet dus nog wel de mensen en voorwerpen om je heen, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd.

Bij virtual reality (VR) wordt geprobeerd om een virtuele werkelijkheid te creëren. Door je zintuigen te manipuleren lijkt het alsof je in een andere wereld bent, waarin je kunt rondkijken. IKEA is daar een goed voorbeeld van. Ze gebruiken VR gaming technologie om mensen hun meubels te laten uitproberen zonder ze te kopen.

Veel Social Media platforms doen nu mee aan deze trend. De gezicht filters van Snapchat zijn al overal en nu kunnen mensen ook geofilters maken. Aangezien de AR/VR markt naar verwachting binnen enkele jaren miljarden waard zal zijn, is het de moeite waard om naar manieren te zoeken dit in jouw bedrijfsstrategie op te nemen.

Social listening
Social listening gaat over het monitoren van online conversaties. Denk hierbij aan de Social Mediakanalen: Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Door online conversaties aan te gaan met klanten kun je erachter komen waar de behoefte ligt, welke diensten/producten aan slaan en welke niet. Daarbij helpt het ook de communicatie te verbeteren, trends herkennen en in te spelen op behoeften van klanten.

Visual Search
Visueel zoeken op internet wordt steeds belangrijker. Trends voor Social Media 2019 laat zien hoe de groei van het visueel zoeken evolueert. Blogs en bedrijven zijn dit meer gaan toepassen om online gevonden te worden. Veel zoekmachines spelen al in op visual search. Denk bijvoorbeeld aan platformen als Google, Bing, Microsoft en Pinterest.

Pinterest is de platform die laat zien hoe belangrijk visueel zoeken al is en komende jaren gaat het alleen maar groeien. Inmiddels heeft dit platform wereldwijd meer dan 200 miljoen actieve gebruikers per maand. Een van de belangrijkste dingen van Pinterest is, dat mensen die het gebruiken om te zoeken ook kopers zijn. Ze kopen eerder iets dat ze vastpinnen dan dat ze iets kopen dat ze leuk vinden op Facebook of op Instagram.

Video blijft dominant
Filmpjes maken en delen met je volgers op YouTube is altijd een trend in Social Media. In 2019 blijft dit opnieuw het dominante medium. Miljoenen Instagram gebruikers maken en delen elk maand story’s, terwijl YouTube enorm blijft groeien.

Eén van de reden hiervoor is: de millennials en Generation Z. Voor hen is YouTube een normale manier geworden om informatie te verkrijgen. Dit betekent dat merken die blijven investeren in filmpjes en video content van hoge kwaliteit sterke resultaten zullen blijven zien.

Verticale video op Instagram
Een interessante trend binnen de videotrend is het gebruik maken van verticale filmpjes op Instagram. Verticale filmpjes was vroeger een no-go voor Social Media en als je het op Facebook probeerde, kreeg je meteen te horen dat je je camera moet omdraaien. Instagram keert die trend om door het goed te doen om verticale video te gebruiken. Andere platforms zijn dit gaan volgen. Bij YouTube en Vimeo kun je al verticale video’s laten insluiten, dus als dit voor jou natuurlijker aanvoelt, ga ervoor.

Facebook Messenger chatbots
Facebook Messenger is het bekendste platform waar je chatbots zult vinden. Deze bots (AI) reageren via Facebook automatisch op berichten die je van klanten binnenkrijgt, zodat je ze sneller kunt helpen om hun vragen te beantwoorden. Veel mensen voelen zich steeds meer op hun gemak als ze zich realiseren dat ze met een bot chatten, dus er is geen reden om ze niet te gebruiken om je leven ietwat gemakkelijker te maken.

Micro-momenten
Micro-momenten kun je het beste omschrijven als de momenten dat men even de smartphone pakt om snel iets op te zoeken. Over het algemeen is dit gegroepeerd in vier momenten:
1. Ik wil het weten – een vraag beantwoorden, onderwerp onderzoeken, maar niet altijd kopen.
2. Ik wil gaan – zoek waar een bedrijf is of de dichtstbijzijnde winkel om iets te kopen.
3. Ik wil doen – informatie zoeken over waar je een activiteit of ervaring kunt doen.
4. Ik wil kopen – klaar om een ​​aankoop te doen en te beslissen waar te kopen.

Voor bedrijven is het belangrijk om korte, nauwkeurige content te maken die aan deze behoeften kan voldoen en mensen naar hun eigen producten of diensten kan leiden.

Instagram story’s (advertenties)
Instagram story’s is een geweldig manier om je doelgroep te bereiken. Advertenties in verhalen worden al geprobeerd door grote merken met simpele stappen, zoals het toevoegen van boven- en onder banners. Dit is een trend die in 2019 zal groeien.

Live streaming
Het idee om live in beeld te verschijnen kan angstaanjagend zijn voor veel ondernemers. Toch is het een manier om rechtstreeks contact te krijgen en te maken met potentiële klanten. Social Mediatrends 2019 laten zien dat livestreaming net zo belangrijk is als video omdat het een paar trends combineert: de authenticiteit, de echte interactie en de visuele inhoud. Dus zelfs als je terughoudend bent zoals ik, is het tijd om die sprong te wagen van live streaming.

YouTube influencer marketing
Er is geen ontkomen aan de kracht van YouTube (zeker als je bedenkt dat dit een bedrijf van Google is) met influencers die honderdduizenden volgers hebben en er enorm veel geld aan verdienen. Maar het gaat niet alleen om het uitbrengen van video content en het verdienen van geld. Je moet nog steeds al die Social Media marketingtrends onthouden die we hebben besproken en deze gebruiken bij het maken van jouw content. Door geweldige content te maken zul je de voordelen van de YouTube revolutie zien.

Tot slot
Als online entrepreneur ben ik altijd gefascineerd door trends. Wat is nieuw en welke trends van vorig jaar is nog steeds hot in 2019? Door bewust te zijn en je erin te verdiepen kun je een voorsprong hebben op anderen die deze trends negeren en je eigen bedrijf laten groeien.

Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op.