fbpx

Wordt VERO het nieuwe INSTAGRAM?

Wordt VERO het nieuwe INSTAGRAM? Waarschijnlijk heb je al gehoord dat er een nieuwe speler in de wereld van Social Media is. Namelijk de app”VERO”. Deze app is gemaakt in 2015 en duikt ineens op als één van de meest populaire apps op dit moment.

Wat is Vero?

Vero lijkt veel op Instagram. Nadat je een account hebt gemaakt, kun je aanmelden en meteen content gaan delen. Voordeel van dit platform is, dat veel meer kunt delen dan alleen foto’s of video’s. Je kunt bijvoorbeeld links, muziek, boeken en locaties delen. Wat heel prettig kan zijn voor gebruikers.

Wat fijn aan Vero is, dat er duidelijk een verschil is tussen connecties en volgers. Je kunt mensen toevoegen, zoals vrienden op Facebook, maar je kunt mensen ook volgen op Instagram. Het beste van twee werelden. Wanneer je iemand toevoegt, bestaat de mogelijkheid dit in categorieën te delen. Is deze persoon een goede vriend of een kennis, dan kun je aangeven. Deze functie is ook geïmplementeerd bij het delen van berichten, je kunt kiezen wie jouw bericht volledig ziet.

Waarom Vero?

Op het eerste gezicht lijkt Vero op Instagram met wat extra functies. Maar waarom is deze app zo interessant, terwijl je kunt kiezen voor de meer populaire Social Media apps? Vero is interessant omdat de makers van deze app een paar opmerkelijke beloftes doen. Vero beweert dat je nooit advertenties op hun platform zult zien. De app is gemaakt door miljardair Ayman Hariri. Ayman zegt dat hij genoeg heeft van advertenties op de populaire Sociale Media kanalen. Het doel van Vero is om berichten te laten zien die je echt wilt zien, dus de app werkt niet met algoritme die voor jou beslissen wat je moet zien.

Hoe gaat Vero inkomsten generen?

Om het platform draaiende te houden, moeten ze een bepaalde vorm van inkomsten hebben. Vero gebruikt een hiervoor een abonnementsmodel. Nu is dit nog niet het geval. De eerste miljoen gebruikers mogen de app voor altijd gratis gebruiken. Dit is een soort welkomstgeschenk en ook een slimme marketingtruc, omdat het een sterk verlangen creëert om te handelen en deel te nemen aan het aanbod. Mensen die niet tot de eerste miljoen mensen behoren, maar wel de app willen gebruiken, zullen worden gevraagd om jaarlijkse een kleine bijdrage te doneren. Hoeveel het gaat kosten is vooralsnog niet duidelijk, maar volgens de makers gaat het de kosten zijn van “een paar kopjes koffie”. Er moet dus nog bekeken worden of mensen daadwerkelijk willen betalen voor een app wat geheel advertentie vrij is. Naast een abonnementsmodel is er ook de mogelijkheid om vanuit de app te kopen. Op deze manier verdient Vero wat inkomsten en tegelijkertijd is dit een platform voor jou ook een manier om te investeren.

Waarom nu?

Deze app is gemaakt in 2015, maar werd snel vergeten. Afgelopen weken steeg het echter uit het niets tot populariteit. Waarom is dit gebeurd? Dit kan te maken hebben met het nieuwe aantal advertenties op Instagram en met het nieuwe algoritme dat kiest welke berichten je wel of niet op Instagram ziet. Vero toont berichten in een omgekeerde chronologische volgorde en maakt geen gebruik van een algoritme. Veel mensen op Instagram zijn ontevreden over de nieuwste ontwikkelingen op het platform en kijken naar nieuwe alternatieven. De plotselinge toename in populariteit was nogal onverwacht en Vero had nogal wat problemen in het omgaan met het toegenomen verkeer. Dit zorgde voor veel problemen en de app zal zeker nog een paar updates nodig hebben om al deze nieuwe gebruikers te behouden.

Is Vero hier om te blijven?

Op dit moment is dit lastig te voorspellen. De app is behoorlijk onstabiel en de “anti-berichten” verschijnen hier en daar. Vero zou veel verbeteringen nodig hebben om te kunnen concurreren met Instagram. Het hangt ook af van hoe Instagram gaat reageren wanneer ze de druk van een concurrent gaan voelen. Door wat aanpassingen waaronder minder advertenties en het algoritme, is de kans groot dat de gebruikers van Instagram weer tevreden zullen zijn. Hoewel we Vero veel voordelen heeft blijf ik sceptisch. De val van Ello staat nog vers in de geheugen. Ik was heel enthousiast in het begin toen Ello uitkwam, maar heb snel afscheid genomen van deze Social Media kanaal.

Ik vraag mij af of het abonnementsmodel effectief zal zijn. Op dit moment is het platform nog steeds gratis te gebruiken, maar als het abonnementsmodel live gaat, zullen mensen dan nog steeds geïnteresseerd zijn? Zelfs als de jaarlijkse vergoeding vrij laag is, betwijfel ik of dit gaat werken. Veel mensen zien waarschijnlijk liever advertenties dan dat ze een jaarlijkse vergoeding moeten betalen.

Denk jij dat Vero een waardig alternatief is voor Instagram?