fbpx
zorgen over privacy

Zorgen over privacy

Nederland maakt zich zorgen over privacy. Liefst 94% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de bescherming van hun persoonsgegevens.Eén op drie mensen maakt zich zelfs veel of zeer veel zorgen. Dit blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet doen in het kader van de Dag van de Privacy.

Men maakt zich vooral zorgen over misbruik van (een kopie van) hun identiteitsbewijs, organisaties die hun online zoekgedrag volgen en hen volgen via het wifi-signaal van hun mobiele telefoon.

Iedereen heeft privacyrechten, zoals het recht om je persoonsgegevens in te zien, te laten wijzigen of zelfs volledig te laten wissen. Met de nieuwe privacywet (AVG: Algemene verordening gegevensbescherming / GDPR: General Data Protection Regulation) zijn deze rechten uitgebreid en versterkt.

Privacyrechten kun je zelf uitoefenen, door een organisatie op deze rechten te wijzen. Sinds 25 mei zijn die rechten versterkt: iedereen kan sindsdien ook een privacyklacht indienen bij de AP (Autoriteit Persoonsgegevens).

Tips om meer controle te houden over je persoonsgegevens

  • Zorg dat apps, games en websites niet zomaar bij je informatie kunnen; je kunt al veel persoonsgegevens beschermen door de juiste instellingen te gebruiken.
  • Pas je privacy-instellingen op je telefoon aan, zoals locatiegegevens. Wees je ervan bewust dat het een keuze is om deze gegevens te delen.
  • Wees je bewust van je digitale voetspoor. Alles wat je op internet doet, beïnvloedt de informatie die je krijgt.
  • Maak gebruik van je privacyrechten. Je hebt in veel gevallen bijvoorbeeld het recht om gegevens in te zien, te laten wijzigen of zelfs volledig te laten wissen.
  • Kom je er met de organisatie niet uit? Dan kun je een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meer informatie over dit onderzoek kun je lezen op: www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.
Het uitgebreide rapport kun je hier downloaden.

Is je website nog niet AVG proof, zorg dan dat dit snel gebeurd. Ik kan je daarbij helpen. Meer informatie over hoe vind je hier.  Je kunt ook een mail sturen naar incontekx@gmail.com.

Bron: autoriteitpersoonsgegevens.

Skip to content